Under fliken arkiv, topplistkupan finns dagboksanteckningar och bilder från säsongen 2016.

Här kan du läsa Magnus Kvillegårds anteckningar för år 2017. Välkommen till en ny och intressant säsong i topplistkupan.

 

Under första veckan i april, när vädret var varmt, var jag till bigården och tittade in i  kupan för första gången det här året. Med lättnad kunde jag konstatera att det var full aktivitet i kupan. Jag lossade på bottenbrädan och tog bort några döda bin och lite vaxrester. Jag särade lite på listerna och konstaterade att det var mat kvar och ingen kondens i kupan trots minimal ventilation underifrån. 
 

Den 13/4 var första bigårdsträffen och vintern har kommit tillbaka. Det var inte läge att titta närmare på listerna utan jag nöjde mig med att sätta till ett par lister så bina kan få utlopp för son bygglust. Sedan ökar man på med nya lister allteftersom bina bygger. Målet för året är att få minst 20 kilo honung och göra en avläggare under försommaren. 

Bigårdsträff den 18/5 och äntligen har värmen kommit.  I dag får det bli en ordentlig genomgång av topplistkupan. Jag hade ordnat med några nya lister med en strimma vax för att kunna utöka. En av deltagarna har byggt en  egen topplistkupa och gått en grundkurs i dess skötsel och hon fick ta hand om genomgången. 

Det var ett starkt samhälle och gränsen till trångt. En tomlist som jag tidigare tillsatt intill yngelklotet var delvis utbyggd med täckta drönarceller som gick att skära bort. 
Drottningen hittades men även ett par bestiftade drottningceller som man tig bort. 8 yngelramar hittades i kupan. 

Samhället utökades med 5 nya lister. Nästa vecka får vi vara extra noga att kontrollera om det finns nya drottningceller. Kanske den planerade avläggaren får göras tidigare än beräknat, vi får se. 

Bigårdsträff den 1/6 Fint och varmt väder, perfekt för bigårdssysslor.......men. 

Man hade ju hittat en vicecell veckan innan och idag fick det bli en noggrann genomgång av hela samhället. Några honungskakor först och det såg bra ut. Men sen kom yngelkakor och där hittades ett 10-tal täckta drottningceller och knappast några ägg. Vi förstod att samhället var på väg att svärma.Drottningen hittades på en ram. 
 Som tur var hade jag anat detta och en transportlåda som jag hade med mig kom till nytta. Yngelkakor med celler och ett par foderkakor placerades i lådan och resten av cellerna togs bort. 
Den planerade avläggaren till en medlem kom till på detta sätt tidigare än beräknat. 
Eftersom de har dragit  från raps kommer även några lister med honung att tas bort och sedan får vi hoppas att de överger tanken att svärma. Vad händer om de ändå vill svärma?  En avläggare till i ena änden av kupan är ju en möjlighet och sedan slå ihop dessa när svärmrisken är över. 

Vi får se. 

 

Bigårdsträff 22/6
Den medlem i föreningen som har en egen topplistkupa och som tog hand om den avläggare som vi fick göra har skött genomgången av kupan de senaste torsdagarna. 
Svärmlusten de hade har nu försvunnit och drottningen har kommit igång med äggläggningen. Några lister med honung tog vi från samhället. Dessa krossades och det mesta av honungen kramades ur för hand. Vaxresterna som blev hamnade i en påse och fick åka med i slungan. Det vi fick ur silades rent och vågen visade 8 kg. 

Nu när man tittar in i kupan ser man nya vita vaxkakor som växer fram på de lister som vi skattat. Svärmviljan hos samhället gör nog att vi får prata med drottningodlarna om att få en ny drottning att sätta till framöver. 
 Än är ju mycket kvar av sommaren så lite mer honung hoppas vi på. 

 


30/7-2017
Nu har vi snart följt topplistkupan under 2 säsonger, 2016 och 2017. Det som återstår i år är att byta drottning till en som inte har mindre anlag att svärma. Några lister till med honung verkar det bli. Kupan får behålla en del honung som de lagrat överst på en del yngelkakor. Vinterfoder får de på samma sätt som förra hösten, det fungerade ju bra.
 Lite senare i höst blir det behandling med oxalsyra mot kvalster och på med vinterflustret som minskar draget om det blir kallt. Eventuellt får de ett täcke över listerna som isolering längre fram i vinter.
Intresset för kupan har varit över förväntan, och som det ser ut nu är det flera som har startat eller har planer på att bedriva biodling i topplistkupa. Många ritningar har jag lämnat ut till framförallt till nya biodlare runt om i Sverige.
Med detta brev avslutar jag mina inlägg om livet i topplistkupan, men vem vet det kanske blir något annat spännande projekt framöver som vi kan följa på föreningens hemsida.

Hälsningar Magnus