Under vintern 2015-2016 byggde Magnus Kvillegård en topplistkupa. Denna har Magnus skänkt till föreningen. Här kan du i fortsättningen följa kupans utveckling.

2016-05-19

Det var dagen då det var dags att få bin i kupan, som hade försetts med lister, mat och vatten. Bin hämtades. När dessa skulle tillsättas upptäcktes en svärm i ett träd i närheten. Svärmen fick bosätta sig i topplistkupan. En ungdrottning hittades i svärmen, som placerades i en utätningsbur.

2016-05-20

Under förmiddagen släpptes drottningen ut från utätningsburen. Bina hade börjat bygga vax från listerna. Under eftermiddagen var det full trafik ut och in i kupan.

 

2016-05-21

                                                                                      Foto Magnus Kvillgård

Bina bygger på listerna i taket och på en tomram. Utrymmet är fortfarande så stort att de flyger inne i kupan.

                                                                                                                                        Foto Magnus Kvillegård

                                                            Aktivitet vid flustret

 

2016-06-02

Sune Svensson, Ronnie Niesel, Magnus Kvillegård och Bertil Lind

Intresset för topplistkupan är stort.

 

Där finns gott om bin.

Bina har varit duktiga på att bygga vax och dragit in en hel del nektar.

2016-06-09

Nu har ungdrottningen varit ute och träffat kavaljerer. I dag kunde vi konstatera täckt yngel på 4 av vaxkakorna som byggts. En hel del honung har de dragit in så för att ge plats utökade vi med tre lister. 

2016-06-16

Bigårdsträff med regn i luften och deltagarantalet var inte så stort. Utbyggnaden av vax har stannat av, de 13 utbyggda kakorna verkar vara lagom utrymme för antalet bin i svärmen. Det var 5 kakor med täckt yngel och under veckan som kommer bör de första bina att krypa ur cellerna och antalet bin öka. Drottningen hittades och märktes med vit färg. Nyfikenheten på kupan är fortfarande stor och många kommer och tittar och har bra frågor.

2016-06-23

Midsommarvecka och många har andra planer än bigårdsträff, men i det fina vädret jobbar bina intensivt. 
Genom inspektionsfönstret på topplistkupan ser man en hel del. Vaxkakorna fortsätter att växa och bina lämnar någon centimeter bigång runt om.De har fortfarande ett par lister att bygga på så utökningen kan vänta någon vecka. 
Man skall ju inte störa bina ber än nödvändigt så vi särar bara lite på listerna och lyfter försiktigt upp ett par kakor vid yngelrummet. Vi ser drottning, larver och täckt yngel, det ser bra ut så vi stänger igen och de får jobba vidare. 
Bina i kupan verkar trivas, kakfasta och snälla. Bra arbetshöjd och inga tunga lådor att lyfta gör arbetet i kupan enkelt, men man får vara lite försiktig med kakorna för de är ju inte så stabila som en kaka med ramlist och trådar. 
För den som inte har utrymme att lagra lådor, bottnar, ramar och tak är topplistkupa ett alternativ. Arbete med att smälta ur vax i mörka vaxkakor slipper man också. 
Utrustningen som behövs är en kniv, borste och en sprayflaska med vatten som förvaras i kupan. 
Nu ser jag fram emot att bina drar in ett överflöd av honung och vi får testa att utvinna honungen ur ett par kakor. Att mosa kakorna och låta dessa självrinna i en saftsil över natten är visst ett alternativ. 

2016-06-30


Den här bigårdsträffen var lite annorlunda. En snabb kontroll av topplistkupan, där allt verkade bra, sedan bar det iväg till en trevlig grillkväll hos Ann-Marie och Veine.Vi hann även med en förevisning av Veines bikupor.

Det verkar som det finns ett intresse för hur man bygger en Topplistkupa. En bygg-beskrivning finns i bitidningen nr 7-8 2015.
Någon undrade om hur man gör en avläggere. Principen med avläggere är ju densamma som i en vanlig kupa, men man kan använda det tomma utrymmet vid ena gaveln där det finns ett sidofluster. Man flyttar över ett par yngelramar, pollenram och någon honungsram, tillsätter en cell eller drottning. Detta kan vara starten på ett nytt samhälle till en topplistkupa eller slår man ihop den med ursprungssamhället när svärmrisken är över. 

2016-07-14

                                           Bengt Svensson och Melker Lindmark

Även en del som varit lite skeptiska till topplistkupan börjar att se vissa fördelar, kanske främst de ergonomiska. 
Ett tag var nästan alla samlade vid kupan och studerade storleken på cellerna som bina bygger när de inte har en given mall.Det sägs att de varierar storleken men jag kan inte se någon större skillnad. Det är roligt att så många är intresserade av kupan. 

2016-07-28

Vid dagens inspektion gick vi igenom hela samhället, även om det är en del av tanken med en topplistkupa att man inte alltid gör det och istället låter bina behålla sin kup-lukt så mycket som möjligt. Det är ju därför inspektionsfönstret finns. Men idag nöjde vi oss inte med det.

Alla lister hängde fritt, utan infästning mot kupväggen. Det var väldigt mycket täckt yngel på kakorna. Drottningen identifierades fort, se den vita fläcken på bilden. En intressant sak var att många av kakorna hade en och samma indelning av honung, pollen och yngel. Det var nästan som tre band på en nationsflagga. Täckt honung den översta tredjedelen (som ju också är bredast), därefter pollen och längst ned ett band med täckt yngel. Så såg det ut i nästan hela yngelrummet, dvs de knappa 10-lister i mitten som det fanns yngel på. Längst ut har vi plockat undan rena honungskakor, och när väl det täckta ynglet krupit ut kommer det säkert fler sådana.

                                                         Daniel Hägerby

 

2016-08-04

Samhället växer och antalet bin ökar. Antalet täckta yngel nu, visar att många bin kommer att födas i augusti vilket är bra för övervintringen. 
Topplistkupan har ju inte någon nätbotten, men jag har tänkt använda en avdelningslucka med nät och sedan en med reglerbart luftintag på sidan längst från yngelklotet. Finns det några andra förslag så hör av er. 
Samhället får nog behålla en hel del av honungen vid invintringen och kompletteras med socker. Enligt en forskningsstudie som presenteras i Miljömagasinet 2012  beskriver man hur viktiga mjölksyrabakterierna som finns i honung är för de bin som föds tidigt på våren. 

Begreppet naturlig biodling används ofta i samband med topplistkupor. Med det menar man att biodlingen bör efterlikna så långt som möjligt det som bina själva hade gjort i naturligt tillstånd. Som exempel bygga eget vax från grunden, behålla honung som vinterfoder, föröka sig genom svärmning och själva få bestämma vilka larver som skall bli drottningar. Men att ha arga bin eller bin som har stor svärmlust är det nog inte så många som ställer upp på. 
En som har hittat en vettig medelväg är Patrick Sellman. Han inser att man nog måste behandla mot kvalster, komplettera vinterfodret med socker och bedriva en viss avel. Om du googlar på " småskalig biodling i topplistkupor mer på binas eget vis" så hittar du en sammanställning över hans funderingar. Väl värd att läsa. 
 
2016-08-25
Trots värmen som kommit tillbaka har drottningen i topplistkupan förstått att hösten är på väg. Hon har slutat att lägga ägg och det sista ynglet håller på att täckas. 
Vid genomgången idag minskade vi ner så bara utbyggda kakor är kvar, 13 stycken. 
Vid  sidoutrymmet placerades ett tråg med lecakulor och en mellanvägg med bigång som förberedelse till invintringen. Eftersom det är en avläggare från sommaren får de behålla honungen som består av cirka 20 kvadratdecimeter. Bina har ingen pollenkaka utan det är utspritt som ett mittenskikt på 5-6 kakor i yngelområdet, så har dessa bin valt att göra. Vi får komplettera med sockerlösning som kommer att vara utspritt på många kakor tillsammans med honung och pollen. 

2016-09-18

Så var det dags för invintring av topplistkupan. Behållaren för sockerlösning rymmer bara 2 liter, så det har blivit 6 påfyllningar under 6 dagar. Den honung de dragit in fick de behålla. Tack vare inspektionsfönstret kan man ju tidigt på våren se om de klarat sig bra och har foder kvar. 
Nu i början på hösten får de klara sig utan isolering så de går i vinterklot. Blir det kallt i vinter får de isolering över listerna. Det som återstår är oxalsyra om någon månad och att skruva dit periskopflustret som ger lä för ingången och förhindrar ev möss. 
Nu avslutar vi tråden om topplistkupan för 2016 men återkommer till våren med ett förhoppningsvis starkt samhälle i kupan. 
Det blir spännande att följa samhället under nästa år och eventuellt få göra någon avläggare och se hur honungsskörden artar sig. I slutet av nästa år sker en utvärdering och beslut om vi skall fortsätta med denna kupa.